Groepshistorie

(Alle foto’s kunnen vergroot worden, door erop te klikken. Correcties en historische foto’s graag per e-mail, bedankt!)

Op 1 september 1962 werd de Dr. Ariënsgroep opgericht door Akela Diny Mulder en twee metgezellen. Na het behalen van een erkenning, het lopen van stage en het meemaken van een kamp, startten zij met een welpenhorde in een kelder, onder een wasserij van de St. Josephstichting.

Het opstarten van een welpenhorde was een succes. Er bleek vraag naar te zijn en het ledenaantal groeide. Als logisch vervolg op de welpen, werd eind jaren ’60 een verkennergroep opgericht, onder leiding van Piet Velmans.  Zij ondernamen allerlei bijzondere activiteiten. Zo zie je hieronder bijvoorbeeld, hoe een aantal verkenners in 1969 proberen het insigne “Brandweerman” te bemachtigen.

Ook werden er kampen georganiseerd. Onderstaande verkennerfoto komt uit 1969.

Omdat de groep hard groeide, werd er al snel gezocht naar een ruimere locatie. Door steun van de Theresiaparochie, konden zij vanaf 1969 terecht in een houten gebouwtje, dat naast de parochiezaal stond. De groep groeide in die jaren als kool! In 1972 werd de rowantak opgericht, in 1974 de kabouters en gidsen en in 1976 sherpa’s. Op de rechter foto zie je een nieuwe lichting welpen die wordt geïnstalleerd, in het gebouw naast de parochie.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

De rowans draaiden in een eigen blokhut, ergens in Malkenschoten. Het bleek een vrolijke bedoeling en al snel werd er een pivospeltak  (stam) opgericht. Ook zij maakten gebruik van deze andere blokhut.

 

Na jarenlange inzet kon er in de jaren ’80 eindelijk een echte blokhut worden gebouwd, aan de Haagwinde. In 1982 werd de eerste steen gelegd door Diny Mulder (eerste leidster) en Harry Huis in ’t Veld (eerste jeugdlid).

Door deze nieuwe blokhut, die uit hout en bakstenen was opgetrokken en voorzag in veel behoeftes, kreeg de Dr. Ariënsgroep de kans om nóg verder te groeien. De foto hieronder toont de blokhut in gebruik, ergens begin jaren ’90.

In de jaren ’80 werd er veel bereikt. De groep kon inmiddels al putten uit behoorlijk wat jaren aan ervaring. Ook werden er uitdagende activiteiten ondernomen, zoals onderstaand krantenbericht toont:

Uit onderstaande groepsfoto, gemaakt in 1986, blijkt wel hoe solide en groot de club eigenlijk was geworden. Bijna 25 jaar aan Ariënshistorie!

In de nineties werd scouting grondig gemoderniseerd. De Dr. Ariënsgroep liep niet achterop. Zo werd al vroeg een beverspeltak opgestart, voor de allerkleinste leden. Dit bleek een grandioos succes. Daarnaast werden de kledingvoorschriften soepeler en kregen de speltakken een moderner spelaanbod. Later in de jaren ’90 werd besloten om de speltakken gemengd te laten draaien. De welpen en kabouters werden “esta’s”, de verkenners en gidsen  “scouts” en de rowans en sherpa’s “explorers”.  Op de foto zie je het beverteam in actie (de foto is wat recenter en komt uit 2001).

Doordat de grond waar de blokhut opstond verkocht werd, startte men aan het einde van het vorige millennium met het bouwen van een nieuwe blokhut. De nieuwe blokhut, die aan de rand van het Mheenpark is geplaatst, is gebouwd volgens moderne maatstaven, waardoor deze veiliger en duurzamer is.  “De Pionier” werd in 1999 met veel bombarie letterlijk onthuld door een gigantische kraan.

 

In de eerste tien jaar van het nieuwe millennium groeide het ledenaantal verder door. Na een rustige periode, werd de pivo/stam een nieuw leven ingeblazen door een hechte groep oud Explorers. Deze “S.T.A.M.” zou in deze jaren voor veel groepsactiviteiten zorgen.  Op de foto zie je de S.T.A.M. in actie tijdens een eigen gewaagde activiteit: 400 km rondom het IJsselmeer skelteren.

Vanaf het jaar 2000 was de scoutinggroep te vinden op internet, via een eigen website. Dit zorgde ervoor dat meer mensen ons kenden en wij hierdoor meer inkomsten uit verhuur hadden. Het “groepsgevoel” werd aangewakkerd en er werden veel groepsactiviteiten georganiseerd (zoals het openingskamp in onderstaande foto uit 2005). Ook werd de groep zich meer bewust van regionale activiteiten en werd er meegedaan aan onder andere de Bever Doe Dag, het WEK spel en de RSW.

Je leest het, al jaren zijn wij een stabiele groep met enthousiaste leidingteams! Kijk gerust rond in de fotoalbums, om te zien wat wij tegenwoordig zoal organiseren.